Sajet Specials

Slovenië

Veel mensen kennen deze prachtige bestemming helaas nog niet, Slovenië heeft zo enorm veel te bieden.

1. Culinaire hoogstandjes in de Sloveense keuken

De Sloveense keuken is een mix van verschillende soorten keukens uit Europa. Zo is de keuken mediterraans, Hongaars, Oostenrijks maar ook Kroatisch tegelijkertijd. Slovenië lag vroeger op een oude handelsroute, waardoor de keuken is beïnvloed door smaken uit vele windstreken. Traditie in de gerechten is altijd erg belangrijk geweest, ook tegenwoordig nog. Dit zien wij zelf terug bij restaurant Rajh in Murska Sobota en bij Smrekar, een hoeve in Prestranek. Overal waar we komen gebruiken ze lokale producten. Fastfood zal je dan ook niet snel vinden in Slovenië, authenticiteit staat hier centraal.

2. Verkoelende meren

Zowel boven als onder de grond vind je vele verkoelende meren in Slovenië. Want tussen het enorm groene en heuvelachtige landschap schuilen de mooiste zoetwatermeren. De zomers kunnen hier soms best warm zijn, waardoor de groen-turquoise meren de uitkomst zijn. Het Bled meer is wel het meest bekende meer en tevens het grootste meer van Slovenië. Kenmerkend is het eilandje met een kerk erop, die bezocht kan worden met een bootje. Een ander prachtig meer in Slovenië is het meer van Bohinj. Dit meer is glashelder en vooral in de lente prachtig om te bezoeken omdat het dan wordt omgeven door de mooiste bloemen, nog frisgroene beplanting en bergtoppen die nog besneeuwd zijn.

3. Bruisend Ljubljana

Ondanks dat wij zelf nog geen kennis hebben mogen maken met Ljubljana, blijkt het na de vele verhalen die we erover gehoord hebben een aanrader te zijn voor een bijzondere stedentrip. Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Hierdoor is het echter niet minder mooi. Je vindt er sfeervolle pleinen, authentieke en bijzondere winkeltjes, boulevards, terrassen en er worden vele evenementen en festivals georganiseerd. Dit komt mede doordat het een studentenstad is, wat de stad net wat extra levendigheid geeft. Daarnaast is het er ontzettend groen door de vele parken, stukjes bos en dankzij de rivier de Ljubljanica die door de stad stroomt. De stad ligt aan de voet van een middeleeuws kasteel, wat heel Ljubljana een romantische sfeer geeft. De straten zijn kleurrijk, de mensen erg vriendelijk en het eten is er heerlijk! Reden genoeg toch?

4. De beste wijnen

De Sloveense wijn is absoluut een reden om dit land te bezoeken. Ten eerste vanwege de prachtige oude wijngaarden op de groene heuvels van Slovenië. Er is wel 17.000 hectare wijngaarden te vinden in het land, die voornamelijk het landschap in het westen, zuiden en oosten op een zeer positieve manier beïnvloeden. Wist je dat de wijngaarden in Slovenië tot de beste wijngaarden van de wereld? Een goede reden dus om dit eens met eigen ogen te aanschouwen. Dit kan je doen bij een van de vele wijnboeren, wijnhuizen of bij een van de vakantieboerderijen. Aanraders zijn Domačija Butul in Koper, Hlebec in Kog of Firbas in Cerkvenjak.

5. Duizenden grotten

Hoe klein Slovenië ook is, het landje heeft wel duizenden grotten. Enkele van deze grotten worden ook nog eens tot de mooiste van Europa gerekend. Deze enorme schat aan grotten heeft Slovenië te danken aan het Karstgebied, waar vele ondergrondse rivieren en meren in verborgen zitten. Van deze duizenden grotten zijn de Postojna, de Škocjan en de Križna jama erg mooi en bekend. De Postojna grot is de langste druipsteengrot van Slovenië en de Skocjan grot werd in 1986 opgenomen op de Werelderfgoedlijst vanwege uitzonderlijke schoonheid. Ook de Križna jama is bijzonder, het is namelijk een van de opmerkelijkste grotten met een lengte van 8 kilometer en vele ondergrondse meren.

6. Ongekende natuur

Slovenië is slechts de helft zo groot als Nederland, maar heeft als het gaat om de natuur heel Europa in zich. Het landschap is enorm divers en kan om de kilometer veranderen. Het verbindt de zee en de bergen, je vindt er wijngaarden, wateren, een bijzondere onderwereld en bijna de helft van het land is bedekt met de meest prachtige bossen. Iedereen die in Slovenië woont, woont op slechts loopafstand van de natuur. De inwoners geven dan ook heel veel om het veelzijdige landschap. Doordat het maar door twee miljoen Slovenen wordt bevolkt is een groot deel van de natuur behouden gebleven. Je vindt hier geen grote steden, enorme industriegebieden en lange snelwegen.

7. Er wordt goed Engels gesproken

Slovenen zijn het gewend om vreemde talen te praten en aan te leren. Ze zijn ze in de grensgebieden tweetalig en Engels is op de Sloveense scholen een verplichte taal. Het maakt je vakantie vaak net iets aangenamer als je je goed verstaanbaar kan maken in een vakantieland en als je ook een conversatie kan houden met de mensen van het land. Bij een bezoek aan Slovenië viel het ons al snel op dat iedereen die we bezochten of op welke plek we dan ook waren, iedereen spreekt wel Engels. Ook Duits en Italiaans zijn talen die veel gesproken worden in Slovenië.

8. Het is een perfect land voor een rondreis

Slovenië is een perfect land om door rond te reizen. Doordat het maar 20.273 km² groot is kan je in een week al erg veel zien. Daar komt nog eens bij dat het weggennet erg modern en goed onderhouden is. Er zijn twee hoofd snelwegen te vinden en een aantal kleinere, waardoor het hele land goed te bereiken is. Files komen hier bijna niet voor en alles wordt duidelijk aangegeven middels verkeersborden. Bij een rondreis met een auto door Slovenië kan je alle diverse landschappen van het land zien, maar ook de verschillende regio’s bezoeken. Denk aan de Vipava vallei vanwege haar wijnen, the Green Karst vanwege de vele grotten en Pomurje vanwege het adembenemende landschap. Slaap bij de leukste vakantieboerderijen en wordt hartelijk ontvangen door de vriendelijke inwoners.

9. Rust!

Rust is iets wat je in Slovenië zeker zal vinden. De lucht is er nog puur, een groot deel van het land is een beschermd natuurgebied en het kristalzuivere water van de vele thermale bronnen doen je als mens ook erg goed. Het is een nog heel zuiver en puur land met nog maar weinig toeristen. Iets wat als zeer aangenaam kan worden ervaren als je drukke vakantiebestemmingen als Griekenland, Frankrijk en Spanje gewend bent. Bij een wandeling door de bossen is het goed mogelijk dat je niemand tegenkomt.

10. Je kan er de leukste sportieve activiteiten ondernemen

Niet op zoek naar rust, maar naar wat meer activiteit en sensatie? Dat is ook zeer goed mogelijk in Slovenië. Huur bijvoorbeeld een mountainbike bij Youth Hostel Ajdovščina, waarna je de prachtige Vipava vallei kan ontdekken. Slovenië staat ook bekend om de raft-, kajak- en vismogelijkheden op de Soca rivier. Het water van deze rivier lijkt bijna nep te zijn, zo turquoise als het is. Raften is ook mogelijk op de Mura rivier in Pomurje.

Bekijk ook:

Ervaring delen