In de week van 20 tot 26 januari 2018 ben ik door mijn agent in Iran uitgenodigd om deze bijzondere bestemming te bekijken. Wat een geweldig schitterend land, zeer lieve mensen en heerlijk eten.
Oké, globaal gezien heeft het land op meerdere vlakken een inktzwarte reputatie. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 is Iran veranderd in een streng islamitisch land waarin tegenspraak niet wordt geduld. Voor maar liefst 14 vergrijpen kun je in Iran de doodstraf krijgen en de ligging tussen Irak (IS) en Afghanistan (Taliban) zit de meeste vakantiegangers ook niet echt lekker. ‘Wegblijven dus’, zou je denken. Onterecht! Diverse reisorganisaties organiseren al jaren groepsreizen naar Iran en ook de individuele reizigers beginnen het voormalige Perzië meer en meer te ontdekken. Iran heeft cultureel enorm veel te bieden aan degenen die verder durven te kijken dan hun neus lang is. Hier enkele redenen om Iran te bezoeken!
Zelfs de meest doorgewinterde reizigers zullen versteld staan van de manier waarop Iraniërs met bezoekers omgaan. Kijk je enigszins verdwaald om je heen, dan staan er in no-time vijf mensen om je heen om je belangeloos te helpen. Kom je langs een bakker, dan krijg je gratis een ovenvers platbrood mee. Kijk ook niet raar op als mensen je zomaar thee, eten of zelfs een slaapplek aanbieden. Iraniërs balen zelf enorm van het negatieve imago dat hun land heeft opgebouwd, dus ze willen jou als reiziger op elke mogelijke manier laten merken dat je meer dan welkom bent. Ondanks dat Iran jarenlang is afgesloten van de buitenwereld hebben haar inwoners een ongekende interesse in Westerlingen. “Where’re you from? Holland? Welcome to Iran!”.
In Iran wordt betaald met de rial, maar in de volksmond wordt de term tuman gebruikt. Deze is 1/10 minder waard dan de rial, waardoor het nog wel eens voorkomt dat je bij het betalen veel te veel geld geeft. Gelukkig zit eerlijkheid ingebakken in de Perzische cultuur en dus krijg je het overgebleven bedrag altijd netjes terug. En hoe relaxed is het als je je spullen nauwelijks in de gaten hoeft te houden in de metro, bus of bazaar? Mede door strenge straffen en de afwezigheid van alcohol is er vrijwel geen diefstal of agressie in Iran te bespeuren. Zo kun je heerlijk onbezorgd het land verkennen!
In Teheran heb ik het Nationaal museum bezocht.
Aansluitend heb ik het Golestan Paleis bezocht, wat een pracht en praal, schitterend.
Rond de klok van 15:00 genoten van een zalige lunch, wat vrije tijd en de volgende ochtend voor mijn vertrek naar Kashan, de Amerikaanse Ambassade.
Deze is sinds kort open voor publiek een erg interessante plek om te bezoeken.
Onderweg naar Kashan, beslaat het grootste gedeelte van het land zich met steppe, kilometerslang met langs de kant van de snelweg, verkopers, die schoenen, tapijten en etenswaren verkopen.
Einde van de dag arriveerde ik in Isfahan, een schitterende stad met een prachtig groot plein, met 2 prachtige moskeeën.
Isfahan – ook wel Esfahan – draagt met trots de reputatie één van de mooiste steden ter wereld te zijn. Het is dan ook toepasselijk dat de naam van de stad zich vanuit het Perzisch vertaalt naar ‘de helft van de wereld’. Het is, door de geschiedenis heen en tot de dag van vandaag, de populairste stad van Iran en trekt bezoekers van over de hele wereld. Een wandeling door deze fabelachtige stad voelt als een waar sprookje. Boulevards die schuilen onder de schaduw van bomen, oud Perzische tuinen waar de mooiste bloemen bloeien en belangrijke islamitische gebouwen die schitteren in de mooiste kleuren.
Het Naqsh-e Jahan plein, ook wel bekend als Meidan-e Emam, is een van de grootste pleinen ter wereld en vormt het hart van Isfahan. Door de geschiedenis heen is dit plein door verschillende veroveraars gebruikt om mijlpalen te vieren, polo te spelen en militaire parades te organiseren. Tegenwoordig komt men hier, met name rond zonsondergang, picknicken en genieten van de schoonheid en relaxte sfeer.
Een bezoek aan de Sheikh Lotfollah Moskee is zeer zeker de moeite waard, alleen het bouwen van dit prachtige gebouw duurde 18 jaar!
Dit architectonisch meesterwerk uit de 16e eeuw is, zowel van binnen als van buiten, met dusdanige precisie, kunstzinnige visie en schoonheid gemaakt dat architecten wereldwijd het moeilijk vinden te geloven dat de moskee door mensenhanden is gemaakt.
Daarnaast mocht een bezoek aan de Bazaar, Qaisarieh Bazaar niet ontbreken. Vroeger was de bazaar het ware centrum voor stofjes en kwamen handelaars van ver gelegen plekken naar Isfahan om hier te handelen. Tegenwoordig is deze bazaar de beste leverancier voor handwerkjes in Isfahan. De toegang naar de Bazaar is een majestueuze poort die is beschilderd en versierd met mozaïektegeltjes.
Het Armeense Kwartier is een klein stuk Armenië in Iran.
In de islamitische Republiek is het een zeldzame ervaring om in aanraking te komen met een ander geloof dan de Islam maar in het christelijke Armeense Kwartier word je aangenaam verrast.
Op woensdag vervolg ik mijn reis vanuit Isfahan naar Shiraz, onderweg bezoek ik Persepolis.
Het meest trots zijn de Iraniërs op hun pre-islamitische beschaving, waarbij de ruïnes van Persepolis de kers op de taart vormen. Al meer dan tweeduizend jaar weerstaan de kolommen, paleizen en tombes die samen Persepolis vormen de elementen. Ongelofelijk om te zien waar men destijds al toe in staat was!
En natuurlijk wilden deze Iraanse dames met mij op de foto;-)
Na aankomst in Shiraz, wordt ik verrast met een diner op een bijzondere plek met live muziek, waterpijpen en veel gezelligheid.
De stad die al millennia lang het centrum van de Perzische cultuur en geschiedenis is. De stad die het warme hart vormt voor de dichtkunst, legendarische sprookjes en dieprode wijn (overigens in heel Iran niet te verkrijgen..).
Shiraz is een unieke reisbestemming. De oude hoofdstad van het Perzische Rijk herbergt de graven van wereldberoemde poëten, spectaculaire tuinen, magnifieke moskeeën en verborgen schatten die wachten op reizigers die van het toeristische pad durven af te wijken. Maar de hoofdattractie waar de grote menigte op af komt is uiteraard Persepolis, van waar uit ooit een van de grootste en meest vooruitstrevende rijken ter wereld werd bestuurd.
Op mijn laatste dag van deze bijzondere reis bezoek ik het mausoleum van Hafez en de roze Nasir-ol-Molk Mosque. Vlak voor vertrek naar de luchthaven een heerlijk diner in restaurant Haft Khan en een bezoek aan het “Huis van de Kracht”, hier wordt een oude Iraanse sport beoefend. Het is een combinatie van mediatieve krachtsport en acrobatiek, begeleid door voordrachten, gezang en trommelslagen. Alles heeft een symbolische betekenis en de attributen waarmee de mannen trainen refereren aan wapens uit lang vervlogen tijden.
In de kleine sportzaal hangen enkele foto’s van mannen met gespierde lichamen naast beroemde geestelijke voorgangers aan de muur. In het midden van de ruimte ligt een rond bassin dat in eerste aanleg doet denken aan een zwembad zonder water.
Helaas vlieg ik in de avond terug naar Nederland, wat was dit een bijzondere reis, anders dan ieder ander land.
Wilt u ook naar dit schitterende land, ieder programma wordt door mij op maat gemaakt.
Bel mij voor een afspraak op 06-20418494 of mail mij via info@sajetspecials.nl
Bent u al bezig met de voorbereidingen voor de meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie of heerlijk weg met de kerst?
Laat mij uw adviseren over de diverse mogelijkheden, ik ken de bestemmingen en de mooie plekken.
Tot snel.